lördag 14 mars 2009

Mandolin...


Idag gjorde jag ett tappert försök till en må-bra dag...

Började dagen med en bra frukost, lämnade bilen hemma och tog en promenad till stan...tog en fika med Bert...tog en långpromenad efter det och åkte sen till Nyköping för att kolla i affärer...det är nåt med mig och pengar...kan inte spara dem...måste använda dem...

Köpte i alla fall en sån där plastgrej med en massa olika tillbehör som man enkelt kan göra fina skivor, stavar osv av grönsaker och frukt..Mandolin kallas den...

jag kom hem och skulle testa...tog en morot och tänkte göra såna fina stavar...
Väldigt vass kniv på den där grejen så vips så skär jag mig i pekfingrets fingertopp...och att skära sig i en fingertopp=massor av blod.....leta plåster....leta sax att klippa plåstret med...puh...fixat...fortsätter att trixa med min lilla nyinköpta apparat...och det tar väl inte mer än 10 sekunder så har jag skurit av mig halva fingertoppen på långfingret...
Slänger ner apparaten i en låda...den får nog bli föremål för loppisen i sommar...



hittade det här på nätet när jag googlade på mandolin:

Mandolin är ett köksredskap som man bl.a. kan skiva grönsaker på.

Består av en skärbräda, 2-3 dm lång och ca 1 dm bred, ovanför vilken ett knivblad är placerat i en hållare. Kniven är ställbar i höjd beroende på hur tjocka skivor man vill ha. Oftast har mandolinen ett utfällbart stativ i ena änden, så att den lutar. Då bildas ett tomrum under den i vilket skivorna faller ner genom en springa i skärbrädan.

Namnet har den fått därför att handledsrörelsen hos en skicklig användare påminner om hur handleden rör sig på en mandolinspelare.

Mandolinen är mycket effektiv men ska användas med stor försiktighet eftersom det är lätt att skära sig i fingertopparna. Bland kockar är den populär eftersom den är liten och lättdiskad jämfört med till exempel en matberedare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar